Domov. Sladký domov

Keď som vyrastala ja, moje detské roky ubehli rýchlo. Ani som sa nenazdala a bola som na strednej škole. V živote som mala tri ciele – zmaturovať, mať dcéru, čo sa bude smiať ako ja a mať na hlave každý jeden strih a farbu vlasov. Mám namysli krátke, dlhé, blond, čierne, červené …

klíče

Doma pri mame som to nemala ružové, ale ako sa vraví – život ťa naučí. Ja som úspešne zmaturovala, našla si priateľa, kde som sa aj neskôr presťahovala a bývali sme s rodičmi v jednom dome na dedine. Ja, mestské dievča ani neviem ako som sa ocitla zrazu niekde inde ako doma pri mame. Vtedy som mala pocit, že všetko bolo lepšie ako byť doma a to som mala dvadsať rokov. Roky plynuli a ja som zistila, že aj keď bývam v priateľovom dome, nikdy to nebude môj domov. Chcelo to samostatné bývanie. Tak som sa posunula v živote ďalej a túto kapitolu som uzavrela. Išla som bývať na privát. Bývala som tam sama, mala som tam súkromie a po čase sa ku mne nasťahoval teraz už môj manžel. Vždy som ho obdivovala, lebo vedel, čo od života chce. Odišiel od rodičov a začali sme bývať spolu. Tužili sme po vlastnom byte, ale nejak som sa bála úverov a vedeli sme, že nik nám nič zadarmo nedaruje.

Veľký zlom v našom živote urobilo presťahovanie sa za prácou do väčšieho mesta, 60 km od rodiny. Nájmy sú v krajských mestách vysoké, tak sme sa rozhodli, že si nájdeme vlastné bývanie a vezmeme si hypotéku. Keď sme našli svoj byt, hneď sme vedeli, že v ňom chceme žiť a založiť si svoj vlastný domov. Zariadili sme si svoje hniezdočko lásky a asi po roku sa nám narodila dcéra. Poviem vám, keď som sa stala mamou, akoby sa mi zaplnilo prázdne miesto v duši a ja mám zrazu prečo žiť. Zistila som, že som v živote spokojná. Mám muža, dcéru, zdravie a vlastnú rodinu. Budujeme si s manželom svoj domov. Taký ktorý nám možno v detstve chýbal a snažíme sa robiť všetko lepšie. Keď cestujeme do rodného mesta vieme, že domov máme už tu.

dekorace

Isto z vás každý pozná každý z nás príslovie: „Všade dobre, doma najlepšie!“ Nikdy som sa nad ním nejako vážne nezamýšľala. Ale až teraz, keď mám tridsať rokov a rodinu, viem čo DOMOV naozaj znamená a aký to má dôležitý význam pre existenciu človeka.